EUs luftkvalitetsdirektiv - skall vara genomfört i Sverige under 2026
Det reviderade luftkvalitetsdirektivet (EU) 2024/2881 har nu publicerats i EU:s officiella tidning. Se:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202402881
Som EU-medlemsland har vi fram till den 11 december 2026 för att genomföra direktivets bestämmelser i svensk lagstiftning.
Som tidigare meddelat har regeringen givit Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram förslag på hur direktivet ska genomföras i svensk lagstiftning. Mer information om uppdraget finns här:
Skärpta EU-normer kring luftkvalitet
Den 14e oktober antog Europeiska rådet formellt ett direktiv om nya luftkvalitetsnormer i hela EU.
De nya reglerna ska bidra till EU:s mål om nollförorening senast 2050 och förhindra förtida dödsfall till följd av luftföroreningar. EU-medborgare ska kunna begära ersättning för hälsoskador om EU:s luftkvalitetsregler inte efterlevs.
Luftföroreningar är den största miljörisken i Europa, eftersom föroreningarna kan vara extremt skadliga för både människor och miljö. Cirka 300 000 förtida dödsfall i Europa varje år beror på luftföroreningarna.
Det reviderade direktivet prioriterar EU-medborgarnas hälsa: det fastställer nya luftkvalitetsnormer som ska uppnås senast 2030 och som är mer i linje med WHO:s luftkvalitetsriktlinjer.
Direktivet kommer att offentliggöras i EU:s officiella tidning och träder i kraft den tjugonde dagen efter offentliggörandet. Medlemsländerna har två år på sig från ikraftträdandet att införliva direktivet i sin nationella lagstiftning.
Läs mer här:
EUs Luftvårdsdirektiv
EU har två direktiv som innehåller bestämmelser om luftkvaliteten inom EU. För Sverige och övriga medlemsländer innebär det att direktiven ska införlivas i respektive lands lagstiftning.
EU:s luftkvalitetsdirektiv är viktiga för luftvårdspolitiken inom EU. Det finns två direktiv som är styrande för medlemsländernas arbete med luftkvalitet:
-
Direktivet om luftkvalitet och renare luft i Europa.
-
Direktivet om arsenik, kadmium, kvicksilver, nickel och polycykliska aromatiska kolväten i luften.
Luftkvalitetsdirektiven innehåller gräns- och målvärden för ett antal viktiga luftföroreningar. Värdena anger den lägsta godtagbara luftkvalitet som är praktiskt möjlig att uppnå, för att skydda människors hälsa och miljön.
Medlemsländerna i EU är skyldiga att klara gränsvärdena till vissa bestämda datum. Länderna ska även arbeta för att nå fastställda målvärden.
Direktiven innehåller dessutom regler och principer för hur medlemsländerna ska kontrollera luftkvaliteten, tillhandahålla information till allmänheten samt åtgärda identifierade problem.