top of page

Utsläpp av luftföroreningar

 

Varje år sammanställer Naturvårdsverket data över Sveriges utsläpp av luftföroreningar. Utsläppen av svaveldioxid, kväveoxider, flyktiga organiska ämnen, partiklar och tungmetaller har minskat kraftigt sedan 1990, men minskningstakten har avtagit under senare år.

Utsläppen av kväveoxider, NOx, har mer än halverats sedan 1990. Utsläppen var cirka 115 tusen ton år 2021 och mellan 2020 och 2021 minskade utsläppen med 1 procent.

De största källorna till utsläpp av kväveoxider är inrikes transporter, industrin och arbetsmaskiner. Sverige påverkas också av utsläpp från den internationella sjöfarten, men den räknas inte in i statistiken över de nationella utsläppen.

Totalt sett har de samlade utsläppen minskat inom i princip alla sektorer. Främst inom transportsektorn, trots att utsläppen mellan 2011 och 2016 ökade utsläppen av NOx från personbilar, men utsläppen har minskat efter år 2016. Mellan 2020 och 2021 minskade utsläppen från personbilar med 6 procent. Den totala minskningen inom transportsektorn sedan 1990 beror framför allt på katalytisk avgasrening i tunga lastbilar.

Avgiften på utsläpp av kväveoxider, den så kallade NOx-avgiften, har bidragit till minskningen av utsläpp från el- och värmeproduktionen och industrins förbränning.

 

Miljökvalitetsnormerna

Miljökvalitetsnormerna för utomhusluft gäller i hela landet. Med utomhusluft avses enligt förordningen utomhusluften med undantag för arbetsplatser samt vägtunnlar och tunnlar för spårbunden trafik. Det finns miljökvalitetsnormer för kvävedioxid/kväveoxider, svaveldioxid, bly, partiklar (PM10/PM2,5), marknära ozon, bensen, kolmonoxid, arsenik, kadmium, nickel och bens(a)pyren.

De flesta normerna är så kallade gränsvärdesnormer som ska följas, medan några är så kallade målsättningsnormer som ska eftersträvas. Normerna baseras huvudsakligen på krav i EU-direktiv.

Lagar som styr:

5 kap. miljöbalken

Luftkvalitetsförordning (2010:477)

Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet 

En bild av hur Sverige klarar sina internationella åtaganden

 

Scenariot är viktigt för att se hur vi i Sverige klarar våra internationella åtaganden till år 2020 och 2030, om att minska våra utsläpp av luftföroreningar.

Med hjälp av scenariot kan vi följa utvecklingen inom olika sektorer och bedöma var eventuella åtgärder bör sättas in.

Vill du läsa mer. Klicka här.

bottom of page