Service till våra medlemsföretag
Dalarnas Luftvårdsförbund genomför mätningar på uppdrag av våra medlemsföretag. Vi levererar också statistik och underlag till företagens egen hållbarhetsrapportering.
Företagens ansvar
Industrins utsläpp står för knappt en tredjedel av Sveriges totala utsläpp och var enligt preliminär statistik 26 procent lägre år 2022 jämfört med 1990.
De totala utsläppen från industrin omfattar direkta utsläpp från industrins tillverkningsprocesser, utsläpp från förbränning av bränslen inom industrin samt diffusa utsläpp. Du kan läsa mer om vilka utsläpp som omfattas av varje bransch under fliken Om industrins indelning.
De största utsläppen kommer från järn- och stålindustrin, mineralindustrin samt raffinaderier. De största utsläppskällorna är
-
förbränning av industriella restgaser från koksverk samt järn- och stålproduktionsprocesser
-
användning av koks som reduktionsmedel i masugnar i järn- och stålindustrin
-
kalcinering av kalksten och dolomit vid cementproduktion i mineralindustri
-
förbränning av industriella restgaser i raffinaderier och diffusa utsläpp vid raffinaderier (exempelvis utsläpp från vätgasproduktion samt läckage från rörledningar).
Processrelaterade utsläpp har minskat i mindre utsträckning eftersom traditionella åtgärder för att minska växthusgasutsläpp som till exempel bränslebyten (kol mot naturgas, fossilt mot biobränslen och el) och energieffektiviseringsåtgärder inte påverkar dessa utsläpp. Mer genomgående processförändringar, såsom process- eller produktbyten krävs för att minska dessa utsläpp.
Naturvårdsverket ansvarar för att publicera Sveriges årliga officiella utsläppsstatistik som används för att följa upp klimatmålen som fastställts internationellt, inom EU och nationellt för Sverige.
Utsläppen för 2022 är preliminära och kommer att uppdateras. Den slutgiltiga officiella statistiken publiceras i december 2023.
Detaljerad statistik om Sveriges växthusgasutsläpp (SCB:s statistikdatabas)
Frisk luft - saker företag kan göra
Här finns konkreta förslag på vad företag kan göra i sitt miljöarbete för att bidra till miljömålet Frisk luft. Åtgärderna sammanställdes av den nationella miljömålssamordnaren för näringslivet som var utsedd av regeringen.
Det här kan företag göra
- Gå från fossila drivmedel till i första hand eldrift och gas. (Vid taxi använd till exempel Nollzon för elbilstaxi)
Nollzon (extern webbplats)
- Minska körsträckan.
- Öka användningen av resfria möten.
- Underlätta för distansarbete.
- Utbilda i effektiv körteknik.
- Gå från fossil el och energi till förnybar.
- Om företaget har fjärrvärme ställ krav på leverantören att använda spillvärme eller förnybara bränslen.
- Efterfråga renare sjötransporter för företagets transporter. - Utsläpp av svavel, kväve, partiklar och koldioxid minskas bland annat genom en övergång till alternativa drivmedel såsom metanol, LNG, bränsleceller och i viss mån eldrift och vindkraft. Använd Clean shipping index (CSI) som är ett verktyg för transportköpare att utvärdera fartygs miljöprestanda. Clean shipping index (extern webbplats)
- Använd cykel, kollektiva färdmedel, gas- eller elbil och dubbfritt för transport i tätort.
- Minska användningen av lösningsmedel.